Skoči na glavno vsebino

Na pobudo Unesca 21. marca obeležujemo svetovni dan poezije. Leta 1999 ga je organizacija Unesco razglasila za svetovni dan poezije z namenom promoviranja branja, pisanja, objavljanja in učenja poezije. Svetovni dan poezije je priložnost, da počastimo pesnike, oživimo ustno izročilo pesniških recitalov, spodbujamo branje, pisanje in poučevanje poezije, spodbujamo zbliževanje poezije z drugimi umetnostmi, kot so gledališče, ples, glasba in slikarstvo, ter dvigujemo prepoznavnost poezija v medijih.

»Na prvi pomladni dan tako odmevajo pesmi po vsem svetu, da nas opomnijo na pesniško lepoto in popeljejo v svoj univerzalni svet, svet človečnosti, solidarnosti in samozavedanja ter v svet jezikovne raznolikosti in svobode izražanja,« so zapisali v Društvu slovenskih pisateljev.

Praznik zaznamuje eno najbolj cenjenih oblik kulturnega in jezikovnega izražanja in identiteto človeštva. Poezija, ki je navzoča v vsej zgodovini tako v vsaki kulturi kot na vseh celinah, govori o naši skupni človečnosti in naših skupnih vrednotah ter spreminja najpreprostejše pesmi v močan katalizator dialoga in miru.

Svetovni dan poezije smo praznovali tudi v naši šolski knjižnici. Z učenci 2. in 3. razreda smo v knjižnici brali pesmi na temo pomladi.

(Skupno 184 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost