Skoči na glavno vsebino

glasbenik, pisatelj in kulturnik, »oče« škratov Mokronožcev …

1937–2022

Glasba, lutke, gledališče, pisanje, kultura nasploh in vsepovsod … To je bil vsestranski mokronoški kulturnik, pomemben (so)ustvarjalec številnih dogodkov na različnih področjih ljubiteljske kulture v slovenskem prostoru in tudi širše.

Stane, le kdo ga ne bi poznal. Otroci v vrtcu in učenci v šoli so ga poznali kot pripovedovalca zgodb o Mokronogu, njegovih prebivalcih in kot avtorja škratov Mokronožcev. Kolikokrat smo hodili po Loščah v upanju, da morda pa res kje srečamo škrate. A kot je Stane vedno rekel: »So poredni, pridni, za vse ljudi nevidni. Vidijo lahko jih tisti, ki so brez hudobnih misli.« Fantazijski škratje, ki se potikajo okrog Mokronoga in v našem vrtcu, nas bodo vedno spominjali na Staneta, spomin nanj pa živi tudi v imenu našega vrtca, ki se imenuje po njegovih junakih – Vrtec Mokronožci.

Staneta smo pogosto srečali na šolskih hodnikih, kjer se je vedno rad pošalil z otroki, učenci in zaposlenimi. Zato smo ga bili vedno veseli, saj je z vsakim obiskom nanizal dodaten kamenček v mozaiku znanja in vedenja o Mokronogu, ki ga je iz svoje bogate zakladnice vsakič radodarno delil z nami.

Z idejami, znanjem in ustvarjalnostjo ali z odlomki svojih literarnih del je bil prisoten ob vseh naših pomembnejših dogodkih, obletnicah, prireditvah, bil je naš mentor, svetovalec, usmerjevalec, naš prijatelj. Bil je človek z veliko začetnico.

Veseli smo njegovih prizadevanj, da je prostor v naši šoli našla tudi Kobetova zbirka slik Po poteh Gubčeve brigade. Vsa ta leta so jo različne generacije učencev sprejele kot del naše dediščine in so jo skrbno varovale. Bil je tudi pomembna vez med šolo in ustvarjalci, ki so šolski prostor obogatili s svojimi skulpturami.

Njegove sledi ostajajo v bogati lutkovni dejavnosti, za katero je s svojim entuziazmom navdušil strokovne delavke vrtca, ki jo z ljubeznijo in predanostjo razvijajo še naprej.

Stane Peček je bil s svojo raziskovalno žilico, raznoliko kulturno ustvarjalnostjo in veliko  ljubeznijo do Mokronoga neusahljiv vir idej, s katerimi je svoj kraj trdno zarisal na slovenski kulturni zemljevid, v celotnem slovenskem prostoru pa pustil neizbrisljiv pečat.

Povezave:

https://www.mokronog-trebelno.si/objava/590152

https://www.dolenjskilist.si/2022/01/24/257383/novice/dolenjska/Umrl_je_Stane_Pecek/

(Skupno 510 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost