Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 5. marca, smo na medobčinskem otroškem parlamentu gostili parlamentarce osnovnih šol Trebnje, Veliki Gaber, Mirna, Šentrupert in Mokronog.  Našo šolo so zastopale Luna, Elena in Ajda. V sproščenem vzdušju so učenci po skupinah odkrivali, v čem se njihova stališča o izbiri poklica in srednje šole ujemajo ali se razlikujejo. Ugotavljali so, kateri zunanji in osebni dejavniki pri mladih vplivajo na izbiro poklica in razmišljali, kdaj je poklic sanjski.

V nadaljevanju sta jih pozdravila in nagovorila ravnateljica in župan, ki sta poudarila pomen otroških parlamentov za vzgojo aktivnih državljanov. Predstavniki šol so poročali o dejavnostih na svojih šolah na temo poklicne prihodnosti. V debatnem delu so se pogovarjali o pomenu informacij, pridobljenih na informativnih dnevih, vplivu posameznih poklicev v družbi, o dobro plačanih in spoštovanih poklicih, pa tudi o pomenu formalne izobrazbe, praktičnih znanj in spretnosti za uspešno opravljanje posameznega poklica. Ugotovili so, da izbira poklica ni enostavna odločitev, da nanjo vpliva veliko dejavnikov, vendar se mladi znajo opremiti s potrebnimi informacijami in znanjem.

Na regijski parlament, ki bo 9. marca v Novem mestu, gredo predstavniki šole Trebnje, Mirna, Šentrupert in Veliki Gaber.

(Skupno 240 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost