Skoči na glavno vsebino

Tudi letos smo tretji petek v novembru, 17. 11. 2023, obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk. Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je »Kruh za zajtrk – super dan!«.  

Namen projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati otroke, vzporedno v določenem obsegu tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega porekla oziroma živil, ki so pridelana oziroma predelana v Sloveniji, pomenu kmetijskih dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje.

Učenci so dan začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Po zajtrku je sledil kratek program, ki ga je otvoril učenec Simon s harmoniko in pesmijo Čebelar. Nato nam je gospa Maša iz Pekarne Mokronog predstavila potek dela v pekarni. Za konec so učenci uživali v degustaciji različnih vrst kruha.

Za zajtrk so zaslužni lokalni pridelovalci, ki delajo, se trudijo in nam omogočajo, da lahko pristopamo do kakovostnih živil – kruh iz Pekarne Mokronog, mleko iz kmetije Miloša Majcna, jabolka iz sadjarske kmetije Uhan, med iz čebelarskega društva Trebelno-Mokronog ter maslo iz mlekarne Celeia.

(Skupno 261 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost