Skoči na glavno vsebino

V sredo, 30. 9. 2020, smo se učenci 6. razredov odpravili na delni tehniški (obiskali smo Tehniški muzej Slovenije v Bistri) in delni kulturni dan (Po poti Cankarjeve mladosti na Vrhniki).

Ob 7.30 nas je prišel iskat avtobus, ki nas je odpeljal v Bistro. Pot je bila dolga, a smo se učenci in učenke zamotili z drugimi rečmi. Ko smo prispeli v Bistro, smo najprej pojedli malico, nato pa nas je prišla iskat vodička Andreja. Vstopili smo v prostore TMS, ki so v nekdanjem samostanu ob reki Bistri. Muzej ej zelo velik, mi smo si ogledali sklope: gozdarstvo in lesarski oddelek, tiskarski oddelek, sobo Nikole Tesle, elektro oddelek in sobo avtomobilov. Vodička nam je ob razstavnih eksponatih povedala razlago, nam postavila različna vprašanja. Pridobili smo ogromno znanja. Pogledali smo si, kako so v starih časih izdelovali papir, kako so tiskali, si ogledali zanimivosti o Nikoli Tesla in drugih znanstvenikih. Pogledali smo si tudi zanimive Titove avtomobile. Z enim so ga vozili po cesti, z drugim so ga vozili na plažo in s tretjim po snegu. Bilo je nadvse zanimivo.

Sledilo je kosilo. Odšli smo v gostilno, kjer so nas pričakale pogrnjene in rezervirane mize. Za kosilo smo imeli krompirček, kečap, ocvrto meso in sladico.

Po kosilu smo se z avtobusom odpeljali na Vrhniko. Tam nas je pričakal vodič, ki je bil oblečen v Ivana Cankarja. Najprej smo odšli do spomenika. Vodič je bil zelo smešen. Odpeljal nas je pod most, kjer so se Ivan in prijatelj naučili največjih modrosti za življenje, ta šola se je imenovala enajsta šola pod mostom. Na klancu smo obiskali dom Ivana Cankarja. Zdaj je v njem muzej. Dom je majhen, ampak zelo zanimiv. V njem smo lahko videli črno kuhinjo, zbirke njegovih knjig, stranišče in obleko, ki jo je nosil. Po klancu smo odšli proti Cerkvi svete Trojice, vodič nam je tam povedal, kako romantičen je bil Ivan Cankar in kako je dvoril dekletom. Po gozdni poti smo se sprehodili na drugo stran Vrhnike. Vstopili smo v cerkev, kjer je Cankar ministriral. Vodič nam je zaupal prigode iz Cankarjevega življenja, pokazal nam je, kam je hodil v šolo in kje je nekega dne ostal po pouku zaklenjen v učilnici. V cerkvi nam je recitiral Skodelico kave. Na pokopališču smo si pogledali, kje so pokopani njegova mama Neža, bratje in sestre. Pot smo končali pri TIC-u. Počakali smo na avtobus, ki nas je pozno popoldne pripeljal v Mokronog.

Za nami je bil lep in zanimiv dan. Imeli smo se super in izvedeli veliko novega.

Katarina Zajc, 6. b

 

 

 

(Skupno 761 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost