Skoči na glavno vsebino

10. oktobra obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja, ko se še posebej poudarja pomen dobrega sodelovanja in povezovanja vseh pri prepoznavanju, odkrivanju, zdravljenju in preprečevanju duševnih težav, letos pa je bila v ospredju tema slabšega in neenakopravnega dostopa do pomoči v primeru duševnih bolezni.

V zadnjem času, tudi zaradi posledic epidemije koronavirusa, je veliko skrbi namenjeno krepitvi duševnega zdravja vseh prebivalcev, še posebej pa otrok in mladostnikov.
Krepitvi duševnega zdravja (kar pojmujemo kot pozitiven, realen odnos do sebe, samospoštovanje, dobri medosebni odnosi, spoštljiva komunikacija, sposobnost uspešnega soočanja z vsakodnevnim napori in stiskami ter psihološka odpornost) namenimo veliko pozornosti tudi na naši šoli, v veliki meri v okviru dnevov dejavnosti in razrednikovih ur, v prihajajočih tednih pa so načrtovane delavnice s psihosocialnimi vsebinami za učence od 6. do 9. razreda.
Konec septembra sta na šoli potekala dva dneva dejavnosti na temo duševnega zdravja za učence 7. in 9. razreda.

Učenka 9. b razreda Luna Pikl je zapisala nekaj misli o septembrskem dnevu dejavnosti
V torek, 21. septembra 2021, smo v 9. razredih imeli dan dejavnosti na temo »duševno zdravje«.
Prvo uro dneva dejavnosti smo imeli s šolsko psihologinjo Tejo Peterle. Pri uri smo najprej imeli igro asociacij, pri kateri smo ugotavljali kateri pojmi bi lahko bili povezani s temo »duševno zdravje«. Kasneje smo delali v parih in se pogovarjali o tem, komu zaupamo v določenih situacijah. Poslušali smo tudi dve pesmi o pomembnosti pogovora s prijatelji, starši in ostalimi.
Drugo in tretjo šolsko uro nas je obiskala socialna delavka Danica Čučić iz humanitarne organizacije Ozara Slovenija.
Govorili smo predvsem o duševnih boleznih. Bolj podrobno nam je opisala shizofrenijo, depresijo ter bipolarno motnjo. Pogovarjali smo se tudi o stresu. Predstavila nam je negativen stres ter pozitiven stres. Ugotovili smo, da nam isti dogodek lahko predstavlja različno vrsto stresa – to smo tudi dokazali skozi igro in videli, da isto situacijo vsak doživlja drugače.
Zadnji dve uri pa sta z nami preživeli medicinski sestri Petra in Tjaša iz Zdravstvenega doma Trebnje. Za nas sta pripravili PowerPoint predstavitev. Razložili sta zakaj in kako je za nas pomembna komunikacija. Predstavili sta tudi različne vrste komunikacije in na kakšne načine lahko komuniciramo. V skupinah smo izvajali različne aktivnosti, ki so nam pomagale še bolj razumeti pomembnost sporazumevanja. Pri eni izmed nalog je morala medicinska sestra Tjaša po naših navodilih narisati sliko – pri nalogi smo se zabavali, čeprav je bila veliko težja, kot smo si predstavljali.
Dan dejavnosti se nam je zdel precej zanimiv.

(Skupno 123 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost