Skoči na glavno vsebino

V soboto, 30. 9. 2017, se je v OŠ Mokronog dogajala požarna vaja, katere namen je bil preveriti sistem obveščanja in evakuacije. Preverjala se je tudi usklajenost, sodelovanje in usposobljenost lokalnih gasilskih društev ter reševalcev ZD Trebnje v primeru požara v objektu z večjim številom udeležencev. Vaja je zajemala evakuacijo večjega števila udeležencev, iskanje in oskrbo poškodovancev ter gašenje požara.


Požarno vajo 2017 sta načrtovala OŠ Mokronog in PGD Mokronog. V vaji so sodelovali: PGD Mokronog, PGD Sveti Križ, PGD Trebelno, PGD Štatenberk, PGD Velika Strmica, ZD Trebnje. Nadzor akcije sta prevzela Gasilska zveza Trebnje ter regijski poveljnik Janez Bregant.
Poveljnik GPD-ja Mokronog, g. Peter Železnik, je povedal, da sta vajo načrtovala OŠ Mokronog in PGD Mokronog, da bi se preverila usklajenost delovanja obveščanja in reševanja med različnimi deležniki. Delavnice za učence OŠ Mokronog in PŠ Trebelno sta pripravila PGD Trebnje in ZD Trebnje, namen pa je bil, da se učencem na njim primeren način prikaže delovanje in uporaba gasilske in reševalne opreme. Sogovornik je s potekom vaje zadovoljen.

Potek vaje
Ob 8.42 je zagorelo v eni od učilnic, dim pa se je razširil po hodniku. Pod vodstvom učiteljev so učenci zapustili učilnice, se zbrali na zbirnih mestih in se prešteli. Pazili so, da niso ovirali intervencijskih poti. Učitelji so poročali vodji Civilne zaščite v šoli in vodji akcije o manjkajočih učencih.


Na mesto reševanja so prihitela vsa prostovoljna gasilska društva občine Mokronog-Trebelno, gasilci PGD Trebnje in reševalna ekipa ZD Trebnje.
Usposobljene ekipe gasilcev so poiskale pogrešane in ponesrečene, jih predale v oskrbo ekipi reševalcev in uspešno pogasile požar. Vaja se je zaključila ob 8.45.
Ravnateljica, gospa Zvonimira Kostrevc, je po vaji dejala: Zahvalila bi se vsem sodelujočim gasilskim društvom, ekipi reševalcev ZD Trebnje, šolski ekipi CZ ter učencem in zaposlenim v OŠ Mokronog in PŠ Trebelno za uspešno opravljeno vajo. Izkušnje, znanje in pripravljenost vseh sodelujočih bodo izhodišča za nadaljnja ravnanja v podobnih akcijah.
S potekom vaje je zadovoljna tudi vodja Civilne zaščite na OŠ Mokronog, ga. Bojana Gregorčič, ki pravi, da je hitro in učinkovito obveščanje ter usklajevanje med različnimi službami ključno za uspešnost reševanja. Širše zastavljene požarne vaje, ki so uspešno izpeljane, pomenijo vsem udeležencem zagotovilo, da delajo dobro in učinkovito.
V drugem delu dopoldneva so učenci podrobneje spoznavali delo gasilcev in reševalcev v naslednjih delavnicah: prikaz gašenja, radijske postaje, prikaz delovanja avtolestve, oprema gasilskega vozila, dihalna tehnika, prva pomoč in oživljanje.
Učencem so se delavnice zdele zanimive in poučne, izpostavili so, da redkokdaj v živo vidijo opremo, ki jo uporabljajo gasilci in reševalci. Izkazali so tudi zadovoljivo teoretično znanje o oživljanju, nekateri pa so tehniko oživljanja tudi preizkusili.
O požarni vaji so povedali:
Špela, 2. r.: Na začetku sem se malo bala, ko so prihajali gasilci s sireno, potem sem se pomirila. Najbolj mi je bila všeč gasilska košara. Če bi me morali reševati, bi se počutila grozno. Tak dan bi imela še večkrat.
Žan, 9. r.: Bil sem eden od poškodovanih, imel sem zvit gleženj. Reševalci so me našli hitro, vprašali so me, kaj mi je, me naložili na nosila in odnesli iz šole k ekipi reševalcev, kjer so mi oskrbeli nogo.
Maša, 8. r.: Najbolj kul je bila lestev in oživljanje.
Anja in Žan, 5. r. PŠT: Fino je, da lahko gasimo z gasilnimi aparati, se vozimo z dvigalom. Zanimivi so reševalci, ker so nam pokazali prvo pomoč. Oba sva že nekaj let mlada gasilca. Za reševanje moraš biti pogumen.
Ekipa prve pomoči na OŠ Mokronog: Take vaje so dobrodošle in potrebne, da se obnavlja in osvežuje znanje prve pomoči. Dovolj znanja in samozavesti za ukrepanje pa sta ključna za uspešno nudenje prve pomoči.
Janja, učiteljica: Čeprav je bila vaja, je bil najbolj vznemirljiv občutek, ko so prihajali gasilci z lučmi in sirenami. Takrat začutiš, da gre zares in si nemočen, a poln zaupanja.
Matej, učitelj: Bilo je zanimivo in poučno, prikaz reševanja je bil dobro narejen. V prihodnje bi lahko k sodelovanju povabili še vodnike reševalnih psov, da bi se preverila koordinacija med njimi in ostalimi službami pomoči in reševanja.

(Skupno 748 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost