Učenke, učenci in učiteljice razredne stopnje Osnovne šole Mokronog in Podružnične šole Trebelno smo se med 17. in  21. januarjem že drugo leto zapored pridružili vseslovenski akciji Teden pisanja z roko 2022. Akcijo že sedmič zapored organizira Društvo Radi pišemo z roko in z njo ozavešča o pomenu ohranjanja pisanja z roko. Organizira jo v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodom RS za šolstvo. Teden pisanja z roko so s svojimi rokopisi podprle tri ugledne osebnosti, ki podpirajo ohranjanje pisanja z roko: pisatelj Tadej Golob, olimpijska zmagovalka Janja Garnbret in igralka Mojca Fatur.

V času pandemije in covida-19 smo nehote podlegli digitalnim tehnologijam in pisanju s pomočjo računalnika. Morda je ravno ta čas spodbudil razmišljanje, da nas »tipkanje« preveč poenoti kot osebnosti ter nam jemlje ustvarjalnost in človeški pridih, ki sta značilna za pisanje z roko.

Osrednja tema Tedna 2022 je bila »Pišem z roko, ker …« Pozornost smo namenili prednostim pisanja z roko. Naj jih nekaj naštejem: boljši spomin, ustvarjanje več idej, dolgotrajnejša pozornost, celovitejše delovanje možganov, izražanje spoštovanja in naklonjenosti, izboljšanje finih motoričnih spretnosti, ohranjanje možganov v dobri formi, ko smo starejši.

Učiteljice smo se z učenci pogovarjale o tem, zakaj je pomembno, da pišemo z roko, kaj s tem pridobimo in kakšne prednosti prinaša pisanje z roko. Učenci prvega razreda so s pomočjo stavnice sestavili svoje ime in ga nato preslikali na list (slika − črka). Drugošolci so namenili nekaj ur slovenščine analizi Prešernove pisave. Spoznali so, da je lepopis slovenske himne precej zahteven. Učenci tretjega razreda so se pogovarjali o sreči. Na liste so zapisali, kaj ali kdo jih v tem trenutku najbolj osrečuje. Nato so primerjali pisave med seboj. Pri uri likovne umetnosti so vadili pisane črke, ki so jih skrili v zimski motiv snežakov.

Laura Starič, koordinatorka projekta

Viri slik: učiteljice razredne stopnje

(Skupno 106 obiskov, današnjih obiskov 1)