Skoči na glavno vsebino

V torek, 20. 2. 2024, smo se osmošolci odpravili na pot po stopinjah »največjega« slovenskega pesnika Franceta Prešerna.
Čeprav to ni bila prva postaja njegovega življenja, smo se najprej ustavili v Ljubljani, kjer sta nas vodiča na »literarnem sprehodu« po središču mesta seznanila z najpomembnejšimi prelomnicami njegovega življenja. Ogledali smo si njegov spomenik, kraj njegovega šolanja, stavbe v katerih je bival in napisal svoje najvidnejše pesnitve, dogajalni prostor njegove balade Povodni mož, nazadnje pa še trnovsko cerkev, kjer je spoznal svojo nesojeno ljubezen – Julijo Primic.
Pot nas je vodila v Kranj, kjer je Prešeren preživel zadnja leta svojega življenja. V tamkajšnjem spominskem muzeju smo si ogledali prostore, v katerih je bival in služboval kot odvetnik, zanimivi pa so bili tudi kosi pohištva, ki so mu pripadali, in poslikave, ki so nas popeljale prav v sredino 19. stoletja. Del časa smo preživeli tudi v Prešernovem gaju, kjer sta poleg Prešerna pokopana tudi njegova hči Ernestina in pisatelj Simon Jenko. Obiskali smo še trg, kjer stoji njegov 4-metrski spomenik, pogled na mestno knjižnico pa je osvetlil njegovo Gloso, v kateri se je dotaknil svojega odnosa do pesništva.
Nazadnje smo se odpravili v Vrbo, kraj njegovega rojstva. Tam smo si najprej ogledali njegov spomenik in s pogledom »ošvrknili« cerkev sv. Marka, nato pa smo se sprehodili do vaške lipe s pripadajočimi kamni ter spoznali njen pomen v kontekstu takratnega vaškega življenja. Glavni del je predstavljal obisk Prešernove rojstne hiše, kjer smo si poleg prostorov stare kmečke hiše ogledali animacijski film s ključnimi poudarki njegove življenjske poti.
Čeprav se je dan začel megleno, smo ga zaključili vedrega razpoloženja. Poseben pečat mu je dal tudi izziv, ki sta ga za nas pripravila vodiča, saj smo se tudi sami preizkusili v pesnikovanju. V svoje pesmi smo morali vključiti 5 ključnih besed/besednih zvez, ki smo jih izbrali sami: JULIJA, FRANCE PREŠEREN, SONETNI VENEC, LJUBLJANICA, POVODNI MOŽ. Spodaj prilagamo nekaj naših uspehov.

Prešeren v Sloveniji je živel,
a sreče v ljubezni ni imel.
V cerkvi Julijo je Primičevo zagledal,
v Sonetnem vencu ji ljubezen izpovedal.
Ljubezen do Zalike pa mu povodni mož je vzel,
ko jo v valove Ljubljanice je ujel.

Bil nesrečen je ta veliki mož,
dekletom podarjal mnogo je rož,
a na koncu ostal je sam,
le pesmi zapustil je nam.

Špela Završnik, 8. a

France Prešeren Sonetni venec plete,
a Julija ceni ga ne.
Naslednja Zalika na vrsti je,
vendar pesnika tudi ona mara ne.

Pesnik pa lepo ji zagode,
ponjo pride povodni mož,
jo v umazano Ljubljanco pelje,
Kjer Zalika še vedno tož.
Neža Recelj, 8. a

France Prešeren se je rodil,
da bi pesmi nam pustil.
Povodni mož nastane,
ko Zala ga v srce zadane.
Sava mu prijatelja pogubi in
tudi v Julijo se zaljubi.
Zanjo Sonetni venec je napisal,
ker ni rad risal.
Anže Krmc, 8. b

(Skupno 119 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost