Skoči na glavno vsebino

V torek, 13. 10. 2020, in v petek, 16.10. 2020, je učence 2., 3. in 4. razreda v šolski knjižnici v okviru knjižničnoinformacijskih znanj obiskala knjižničarka Mojca iz Knjižnice Pavla Golie Trebnje. Učenci so spoznali narečja in ljudske pravljice. Drugošolci in tretješolci so spoznali bivališča živali. Učenci 4. razreda pa so se preizkusili v ugibanju živali, ki nastopajo v pravljici, ki nam jo je knjižničarka pripovedovala. Učenci 4. razreda so si kravžljali možgančke tudi v igri Male sive celice z vprašanji, ki so povezana s pravljičnimi junaki.

 

Ste že slišali za KAMIŠIBAJ? To je edinstvena oblika pripovedovanja zgodb ob slikah, ki izhaja z daljne Japonske. KAMI pomeni papir, ŠIBAJ pa gledališče. Nekoč se je KAMIŠIBAJKAR pripeljal s kolesom. Na prtljažniku je imel pritrjen lesen oder, pod katerim so bili predali za sladkarije. Na svoj prihod je opozoril z udarjanjem dveh paličic drugo ob drugo. Kmalu se je okrog njega zbrala množica otrok in krajanov. Za drobiž so si kupili sladkarije in ogled predstave.

Knjižničarka Mojca je učencem predstavila kamišibaj in ob izvirnih ilustracijah v narečju s tenkočutno interpretacijo pripovedovala ljudsko pravljico »Od Lisice, pa od zajca, potem pride pa še jež na vrsto«.

Kako so naši učenci uživali ob »kamišibajskem gledališču« lahko vidite na fotografijah. Veselimo se ponovnega snidenja in novih kamišibajskih zgodb.

(Skupno 220 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost