Skoči na glavno vsebino

V  petek, 18. aprila 2014, je na Pedagoški fakulteti v Ljubljani potekala prva slovenska konferenca z delovnim imenom Verižna reakcija v okviru mednarodnega projekta z istim imenom, Chain Reaction. Na tej konferenci so izbrane skupine učencev predstavile rezultate projektov na teme iz tehnike, robotike in naravoslovja, ki so jih učenci iz petih sodelujočih šol izvajali v okviru naravoslovno tehniških dni.

Ekipa, ki potuje Sheffield.

Verižna reakcija (angleško Chain Reaction) sicer je evropski šolski projekt, ki vključuje od 14 do 16 let stare učence in njihove učitelje. Projekt je sestavni del 7. okvirnega programa za raziskave, tehnološki razvoj in predstavitvene dejavnosti. To je glavno orodje EU za financiranje raziskav v Evropi. V projekt Chain Reaction pa je vključenih še 10 evropskih držav (Anglija, Italija, Slovaška, Turčija, Bolgarija, Francija, Slovenija, Nemčija, Grčija, Irska) ter Gruzija in Jordanija.
V šolskem letu 2013/14 so se v okviru omenjenega projekta na petih osnovnih šolah na treh tehniških, oziroma naravoslovnih dnevih, učenci ukvarjali z optimizacijo vodnega kolesa (turbine), sončnega zbiralnika, preučevali možnost oskrbe vesoljske ladje s kisikom s pomočjo ustreznih rastlin in s projektiranjem varčnega, pametnega električnega avtomobila. OŠ Mokronog je bila ena izmed petih sodelujočih šol v Sloveniji. Na naši šoli so bili v projekt vključeni vsi učenci 8. in 9. razreda.
Svoje delo oziroma rezultate pa so naši učenci predstavljali na zaključni konferenci 18. aprila v Ljubljani. Vse ekipe naše šole so bile zelo uspešne, še posebej pa ekipa v postavi Tina Rejc, Pia Žnidaršič in Mitja Železnik. Omenjena ekipa je med vsemi ekipami v Sloveniji zbrala največ točk ter tako zmagala. S tem pa je hkrati dobila priložnost, da svoje raziskovalno delo predstavi na mednarodni konferenci v Sheffieldu, ki bo potekala od 12. do 14. maja.
Čestitke ekipi in srečno pot v Anglijo!

 Uradna stran projekta

mentor: Tomaž Kušar
somentor: Jožica Kaferle

 

{gallery}TomazKusar/chainreaction_lj{/gallery} 

(Skupno 381 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost