Skoči na glavno vsebino

Dunaj je večmilijonsko glavno mesto Avstrije. Znan je po mnogih znamenitostih. Tam je bilo v preteklosti tudi središče Habsburžanov. Na Dunaju še stoji njihova rezidenca Schonbrunn.
V Schonbrunnu smo začeli ogled Dunaja. Schonbrunn je velika palača, ki je rumene barve in ima veliko starih oken in velika vrata. Pred stavbo smo videli veliko fontano, a v njej ni bilo vode. Najprej smo se malo sprehodili po grajskem dvorišču, kjer se je pred stoletji sprehajala Marija Terezija s svojimi 16 otroki in svojo služinčadjo. Bilo nam je zelo všeč, najbolj pa čudovito urejen park. Vodička nam je pripovedovala o zgodovini Schonbrunna in nam dovolila, da smo se sami malo sprehodili. Tam je bilo ogromno turistov, še posebej Azijcev, in je bila zato velika gneča. Pri veliki fontani smo naredili tudi skupinsko sliko.
V bližini smo obiskali živalski vrt Schonbrunn. V njem je zelo veliko eksotičnih živali, tudi severni medved in pingvini. Po živalskem vrtu smo hodili s pomočjo zemljevida, hodili smo po skupinah in si ogledovali različne živali. Tu smo preživeli dve uri.


V središču Dunaja je galerija Albertina s slikami in kipi znanih umetnikov. Najprej smo odšli v pritličje galerije, kjer smo odložili svoje nahrbtnike in jakne. V Albertini smo si ogledali veliko slik in kipov sodobnih umetnikov. Zanimive so bile tudi razstavne sobe, opremljene kot v starih časih. Vse so imele vsaj dve ogledali. Slike nam niso bile ravno všeč, ker nismo ljubitelji umetnosti.
Po obisku galerije smo imeli nekaj prostega časa za ogled središča Dunaja in za nakupe, vendar je čas kar prehitro minil. Ko smo se usedli na avtobus in se dobro namestili za utrujajočo pot domov, sem povprašal učence, kako so se imeli na Dunaju. Večini je bil všeč živalski vrt, najmanj zanimiva pa se jim je zdela galerija Albertina. Filip je rekel, da mu je bil program všeč in da je bilo dobro, ker je bilo sončno vreme.
Novinarski krožek

(Skupno 347 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost