Skoči na glavno vsebino

V petek, 2. 12. 2022, smo imeli učenci 6. a in 6. b dan dejavnosti. Obiskali smo Tehniški muzej Slovenije v Bistri in Vrhniko, kjer smo se sprehodili z Ivanom Cankarjem po poteh “njegove mladosti”.

Po dolgi vožnji smo končno prispeli v Bistro. Pojedli smo malico, nato smo se razdelili v dve skupini. Najprej smo se odpravili gledat stare avtomobile. Muzej je moderno opremljen, saj so v njem tablice in računalniki, na katerih se predvajajo avdio in video posnetki o razstavljenih vozilih. Na željo nekaterih sošolcev smo si ogledali tudi traktorje. Del ogleda smo namenili Titovim avtomobilom, najbolj zanimivi so nam bili blindirani. Nismo si predstavljali, da je imel Tito toliko avtomobilov, zato smo vodičko vprašali, kako jih je lahko kupil. Povedala nam je, da so mu jih podarile druge države.

Ker smo imeli tehnični dan, smo posebno pozornost namenili lesarstvu in gozdarstvu. Porajala so se nam vprašanja, v čem je razlika med tema dvema panogama. Najprej smo obravnavali gozdarstvo z ogledom dvorane, v katerem je bilo prikazano, pred čem gozd varuje človeka in okolje, prikazane so bile mehanska in kemijska predelava lesa ter pokritost naše države z gozdom. Nato smo dobili in rešili delovne liste. Vodička nas je napotila v prototip koliščarskega drevaka, kjer smo se počutili kot mostiščarji na Ljubljanskem barju.

Ob maketah in slikah smo spoznali, kako so se žagarji in sekači na vse možne načine trudili spraviti hlode iz gozda. Izvedeli smo veliko novega, na primer, da obstajajo pasti za lubadarje. Zdaj vemo, da gozdarjenje ni samo posek dreves v gozdu, ampak znanstvena veda in pridobitna dejavnost ter gospodarska panoga, ki zagotavlja pogoje za trajno rast in delovanje gozda.

Lesarstvo je bilo predstavljeno v štirih manjših sobah, ki so nam bile všeč. Vodička nam je dovolila, da si jih sami ogledamo, nato pa smo se zbrali v prvi sobi, kjer nam je razložila, kaj je lesarstvo. Nekatere zanimivosti so nas zelo presenetile, saj ni nihče med nami vedel,  da so posamezni deli ladje narejeni iz različnih vrst lesa. Spoznali smo tudi veliko pripomočkov, ki jih uporabljata mizar in tesar. Najbolj všeč so mi bile rezbarije na vratih.

Ko smo prispeli na Vrhniko, nas je sprejel gospod, ki je igral Ivana Cankarja. Začel se je naš pohod po Vrhniki. Ogledali smo si stavbo, v kateri je ministriral Ivan Cankar. Odšli smo tudi na pokopališče, kjer je pokopana njegova mama. Pot nas je vodila mimo mnogih hiš, v katerih je živel Ivan Cankar. Prispeli smo do klanca, nekoč predela revežev, kjer so živeli Cankarji po požaru.  Obiskali smo hišo in kupili nekaj spominkov. Izlet smo zaključili s skupinsko fotografijo in se odpravili na avtobus. Imeli smo se super in vsi si želimo še kdaj obiskati Vrhniko.

Eva Zupančič, Neža Šmit, 6. b

 

(Skupno 301 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost